Švýcarská Agentura pro Životní Prostředí Omezuje Nasazení 5G a Vyžaduje Studium – Únor 2020

Lidé ve Švýcarsku, ve velkých městech hlásí stovky případů krvácení z nosu, bolesti, nevolnost, nespavost a další zdravotní problémy.

5G: Je legální, ale není bezpečné!- První zpráva o poranění 5G ze Švýcarska

Jakmile byly antény nainstalovány, několik obyvatel a celé rodiny v samém srdci Ženevy hlásily podobné neobvyklé příznaky hlasitého zvonění v uchu, intenzivních bolestí hlavy, nesnesitelných strachů, nespavost, bolesti na hrudi, únavy a necítili se dobře v domě. 29-letý ženevský obyvatel Johan Perruchoud zavolal Swisscom a bylo mu řečeno, že ve skutečnosti byly aktivovány 5G věže přesně ve stejný den, kdy začal pociťovat příznaky. Když ostatní zavolali Swisscom, bylo jim řečeno, že je vše v souladu se směrnicemi.

Dr. Bertrand Buchs, který také požadoval moratorium na 5G, uvádí, že viděl stále více pacientů s podobnými příznaky. Poznamenává: „V tomto případě jsou naše úřady v rozporu se zdravým rozumem… riskujeme, že za několik let dojde ke katastrofě… zatím neexistuje žádná seriózní studie, což není překvapivé, když víme, že tato technologie byla vyvinuta v Číně a v USA. Ve Švýcarsku bychom mohli otevřít linku pro lidi, kteří se cítí špatně, poslouchat tyto stížnosti a zkoumat je. Naše země má prostředky a dovednosti. Debata musí být zahájena, protože příběh ještě nekončí.“ Rezistence vůči 5G roste ve Švýcarsku.

Švýcarská agentura pro životní prostředí v reakci na celonárodní vzpouru (demonstrace tisíců lidí, dopisy, emaily na úřady, instituce, doktorům, šíření na sociálních sítích) a požadavek na akci založenou na důkazech napsala do každého kantonu omezení s rozmístěním 5G a vyzvala k komplexní studii.

Na konci ledna 2020 poslal Das Bundesamt für Umwelt (Bafu) všem vládám kantonu země dopis, v kterém zastavil používání všech nových věží 5G kvůli zdravotním rizikům.

Švýcarské telekomunikace však stále uvádějí, že síť bude zapnuta velmi brzy, a to „s omezenou kapacitou“. Švýcarsko bylo mezi prvními, kdo zahájil rozmístění 5G, a v roce 2019 již postavil více než 2 000 antén.

Článek z Financial Times

[Bafu] je zodpovědný za poskytování bezpečnostních kritérií kantonům, na základě kterých lze hodnotit emise záření telekomunikačních operátorů. Ve švýcarské vysoce federalizované struktuře je telekomunikační infrastruktura sledována z hlediska dodržování předpisů a licencována kantonskými úřady, ale Bern je zodpovědný za stanovení rámce.

Společnost Bafu uvedla, že zatím nemůže poskytnout univerzální kritéria bez dalšího testování dopadu záření 5G. Agentura uvedla, že „neví o jakémkoli standardu na celém světě“, který by mohl být použit k porovnání. „Bafu proto prozkoumá expozici pomocí adaptivních [5G] antén do hloubky, pokud je to možné, v reálných provozních podmínkách. Tato práce bude nějakou dobu trvat“.

Několik kantonů již zavedlo své vlastní dobrovolné moratoria z důvodu nejistoty ohledně zdravotních rizik.

Švýcarský zákon o účincích záření z telekomunikačních stožárů je zhruba v souladu s právem evropských vrstevníků, ale v některých případech stanoví použití přísnějších preventivních opatření. Nová komunikační technologie 5G znamená, že jednotlivci jsou vystaveni koncentrovanějším paprskům neionizujícího záření. Společnost Bafu musí určit, jaké právní normy se na ně vztahují.

Švýcarsko již má pozoruhodnou lobby anti-5G a nedávno protestovalo proti 5G zavedení v Bernu, Curychu a Ženevě.

Švýcarská lékařská asociace upozornila na opatrnost 5G a tvrdila, že nejpřísnější právní principy by měly být použity z důvodu nezodpovězených otázek o potenciálu technologie způsobit poškození nervového systému nebo dokonce rakoviny.

Iniciativa, návrhy na právně závazná referenda o použití 5G jsou již ve Švýcarsku v pohybu. Dvě již byly formalizovány a jsou v procesu shromažďování 100 000 podpisů potřebných k vyvolání celonárodních hlasů, které v případě úspěchu pozmění Švýcarskou ústavu.

To způsobí, že telekomunikační společnosti budou právně odpovědné za škody na zdraví způsobené zářením ze stožárů, pokud nemohou prokázat opak. Druhý návrh navrhuje přísné limity radiačních emisí ze stožárů a dá místním obyvatelům právo veta nad všemi novými stavbami v jejich oblasti.

Švýcarsko za Stop 5G

V pátek 10.5.2019 ve švýcarském městě Bern proběhla demonstrace STOP 5G, které se zúčastnilo kolem tisíce lidi. Lidé se obávají negativních zdravotních vlivů na zdraví.

5G: Vaud, Ženeva (Švýcarsko) přijímá usnesení o moratoriu

Třetí největší kanton Švýcarska (tj. Region) vyzval k zastavení 5G a přijetí moratoria. Stalo se tak na základě zastavení zavádění 5G v Bruselu z dubna 2019.

11. DUBNA 2019: Ženeva také přijímá moratoriem proti 5G. Viz příběh zde [anglický automatický překlad].

17. DUBNA 2019: Švýcarsko. I když některé vlády kantonů zablokovaly udělování povolení pro nové antény nebo přijaly 5G moratorium, telekomunikační společnosti zakoupily licence 5G od federální vlády, a telekomunikace chtějí spuštění používaní stávajících antén a nasazení 5G. Je třeba větší zapojení místních občanů. Aktualizace, které jsme poskytli, nebyly výzvou k vítězství – ale spíše důvodem k naději a výzvou k připojení k hnutí na zemi, kde žijete.

Následuj nás / Follow us

PAGE TOP