ČESKÁ TELEVIZE ZAŘADILA SIGNÁLNÍ INTELIGENCI MEZI DEZINFORMACE A VÍT RAKUŠAN

SIGINT (signals intelligence) je anglický výraz používaný speciálními bezpečnostními složkami státu jako jsou rozvědka či kontrarozvědka (zpravodajská služba) a slouží k označení informací získaných pomocí těchto zdrojů:

  • radarový provoz
  • datová komunikace
  • Internet
  • odposlechy telefonních hovorů (Voice interception, Text interception)
  • snímání vyzařování monitoru na dálku
  • TV, SMART GRID a jiné
MANIPULACE ČESKÉ TELEVIZE

Jiné zdroje informací

Dalšími chráněnými utajovanými zdroji informací jsou:

  • HUMINT (Human-Source Intelligence) – seznam patentů, vlnovagenetika.cz
  • MASINT (Measurement and Signature Intelligence)
  • IMINT (Imagery Intelligence)
  • LIAISON (zprávy a podpora mezi spřátelenými zpravodajskými službami v rámci i nad rámec jednoho státu, společenství národů či kontinentu)

Mezi nechráněné a neutajované zdroje informací se řadí:

  • OSINT (Open-Source Intelligence)
OD 6:28 – MODRÝ JELENKDO MÁ PRAVDU?

Signálové zpravodajství (SIGINT) je shromažďování zpravodajských informací zachycováním signálů, ať už jde o komunikaci mezi lidmi (komunikační zpravodajství – zkráceně COMINT), nebo o elektronické signály, které se nepoužívají přímo v komunikaci (elektronické zpravodajství – zkráceně ELINT). Signálové zpravodajství je podmnožinou řízení sběru zpravodajských informací. Vzhledem k tomu, že utajované a citlivé informace jsou obvykle šifrované, zahrnuje signálová rozvědka zase použití krypto-analýzy k dešifrování zpráv. Analýza provozu – studium toho, kdo komu a v jakém množství signalizuje – se také používá k opětovné integraci informací[cit. dle potřeby.

K signální inteligenci také patří zaměřování, řízení odposlechů (Intercept management), detekce signálu (Signal detection), Protiopatření proti odposlechu (Countermeasures to interception), hledání směru (Direction-finding), analýza provozu (Traffic analysis), Elektronické pořadí bitvy (Electronic order of battle) a mnoho dalšího

VÍT RAKUŠAN ODPOVĚDĚL, ŽE NEVÍ O SIGNÁLNÍ INTELIGENCI

Vít Rakušan v Sokolově 29.1.2024 na otázku jestli ví o pojmu signální inteligenci a o masovém použití signální inteligence ve zpravodajských a vojenských službách odpověděl NE !!!

VEŘEJNÁ KONTROLA – VÍT RAKUŠAN

Jsme toho názoru, že Vít Rakušan by měl odstoupit z pozice Ministra Vnitra z důvodu jeho nekompetentnosti, nebo ze lži.

ČESKÁ TELEVIZE DALA SIGNÁLNÍ INTELIGENCE MEZI DEZINFORMACE

Při zadání “signální inteligence” v google prohlížeči se zobrazilo 282000 výsledků. A při zadání anglického ekvivalentu “SIGNALS INTELLIGENCE” se v google prohlížeči zobrazil přibližný počet výsledků 144 000 000. Tedy přes sto miliony odkazů SIGNALS INTELLIGENCE reportéři České televize v pořadu 168 v reportáži DEEPFAKE , která začala slovy “Dezinformace v Česku” pro neznalého diváka spojili s dezinformacemi. Kdo se tady dopouští dezinformaci?


ČESKÁ TELEVIZE ZAŘADILA SIGNÁLNÍ INTELIGENCI MEZI DEZINFORMACE – 168 – DEEPFAKE – 4.ÚNORA 2024

Ministerstvo obrany Spojených států definovalo pojem “signální zpravodajství” jako:

  1. Zpravodajské informace zahrnují buď jednotlivě, nebo v kombinaci všechny komunikační zpravodajské informace (COMINT), elektronické zpravodajské informace (ELINT) a zahraniční přístrojové zpravodajské informace (FISINT – foreign instrumentation signals intelligence), ať už jsou přenášeny jakýmkoli způsobem.
  2. Zpravodajské informace získané z komunikačních, elektronických a zahraničních přístrojových signálů.

Jelikož je SIGINT široký obor, má mnoho dílčích disciplín. Dvěma hlavními jsou komunikační zpravodajství (COMINT) a elektronické zpravodajství (ELINT).

Komunikační inteligence

COMINT (komunikační inteligence) je podkategorie signálové inteligence, která se zabývá zpracováním zpráv nebo hlasových informací odvozených od zachycení cizí komunikace. COMINT je běžně označován jako SIGINT, což může způsobit zmatek, když mluvíme o širších zpravodajských disciplínách. Sbor náčelníků štábů USA to definuje jako „technické informace a zpravodajské informace získané ze zahraniční komunikace jinými než zamýšlenými příjemci“.

Zpravodajství elektronických signálů

Elektronické signální zpravodajství (ELINT -Electronic signals intelligence) označuje shromažďování zpravodajských informací pomocí elektronických senzorů. Zaměřuje se především na nekomunikační zpravodajské signály. Sbor náčelníků štábů ji definuje jako “technické a geolokační zpravodajství získané z cizích nekomunikačních elektromagnetických záření vycházejících z jiných zdrojů než z jaderných detonací nebo radioaktivních zdrojů”.

Identifikace signálu se provádí analýzou shromážděných parametrů konkrétního signálu a buď jeho přiřazením ke známým kritériím, nebo jeho zaznamenáním jako možného nového zářiče. Údaje ELINT jsou obvykle přísně utajované a jako takové jsou chráněny.

Shromážděné údaje se obvykle týkají elektroniky obranné sítě protivníka, zejména elektronických částí, jako jsou radary, raketové systémy země-vzduch, letadla atd. ELINT lze využít k odhalení lodí a letadel podle jejich radarů a jiného elektromagnetického záření; velitelé se musí rozhodnout, zda radar nepoužijí (EMCON), zda ho budou používat přerušovaně, nebo ho použijí a budou očekávat, že se obraně vyhnou. ELINT lze shromažďovat z pozemních stanic poblíž území protivníka, z lodí u jeho pobřeží, z letadel poblíž jeho vzdušného prostoru nebo v něm, případně pomocí družic.

MasInt

Zpravodajství signálů a zpravodajství měření a signatur (MASINT – Measurement and signature intelligence) spolu úzce a někdy i matoucím způsobem souvisí. Zpravodajství signálů, komunikační a elektronické zpravodajství, se zaměřuje na informace obsažené v samotných signálech, jako je COMINT, který detekuje řeč v hlasové komunikaci, nebo ELINT, který měří frekvenci, opakovací frekvenci pulzů a další charakteristiky radaru.

MASINT rovněž pracuje se shromážděnými signály, ale je spíše analytickou disciplínou. Existují však jedinečné senzory MASINT, které obvykle pracují v různých oblastech nebo doménách elektromagnetického spektra, jako je infračervené nebo magnetické pole. Zatímco NSA a další agentury mají skupiny MASINT, ústřední kancelář MASINT je v rámci Agentury pro obranné zpravodajství –Defense Intelligence Agency (DIA).

Původ SigInt

Elektronické odposlechy se objevily již v roce 1900 během búrské války v letech 1899-1902. Britské královské námořnictvo instalovalo na konci 90. let 19. století na paluby svých lodí bezdrátové soupravy vyrobené společností Marconi a britská armáda používala v omezené míře bezdrátovou signalizaci.

Zrod signálového zpravodajství v moderním slova smyslu se datuje od rusko-japonské války v letech 1904-1905. Když se ruská flotila v roce 1904 připravovala na konflikt s Japonskem, britská loď HMS Diana umístěná v Suezském průplavu poprvé v historii zachytila ruské námořní bezdrátové signály vysílané k mobilizaci flotily.

Ještě větší důsledky mělo používání SIGINT během druhé světové války. Kombinované úsilí o odposlechy a krypto-analýzu pro všechny britské síly GCHQ za druhé světové války se uskutečňovalo pod kódovým označením “Ultra“, které řídila Vládní škola kódů a šifer v Bletchley Parku. Správně používané německé šifry Enigma a Lorenz měly být prakticky neprolomitelné, ale nedostatky v německých kryptografických postupech a špatná disciplína personálu, který je prováděl, vytvořily slabá místa, díky nimž byly útoky v Bletchley proveditelné.

Prosím podpořte projekt STOP5G.CZ. Vaše příspěvky pomáhají zvládat měsíční platby a udržet portál v chodu. Jsme rádi za vaši pomoc a podporu, do zprávy prosím napište DAR.

IBAN: CZ9230300000001166185011 BIC: AIRACZPP

Následuj nás / Follow us

PAGE TOP